سونوگرافی چیست؟
یک روش تصویر برداری است که برای بسیاری از مناطق بدن مورد استفاده قرار میگیرد و با استفاده از امواج صدا کار میکند که البته این امواج فرکانس بالایی دارند و با گوش انسان قابل شنیدن نیستند.
آیا لازم است هر خانمی در فواصل معین سونوگرافی پستان انجام دهد؟
افراد سالم لازم نیست به طور مرتب سونوگرافی شوند. در بعضی بیماری های خوش خیم مانند فیبروآدنوما گاهی لازم میشود برای مدت ۲ تا ۳ سال بیمار با سونوگرافی پیگیری شود. در بیماران مبتلا به سرطان نیز برای پیگیری از ماموگرافی استفاده میشود.
آیا سونوگرافی پستان با دستگاه خاصی انجام میشود؟
دستگاه سونوگرافی خاصی لازم نیست اما کیفیت و امکانات دستگاه های سونوگرافی با هم متفاوت است و این عوامل بر کیفیت سونوگرافی های انجام شده تاثیر جدی میگذارند.
آیا سونوگرافی به تنهایی برای غربالگری سرطان پستان کافی است؟
همان طور که در مبحث غربالگری توضیح داده شد، روش استاندارد برای غربالگری سرطان پستان ماموگرافی است و سونوگرافی از توانایی کافی (به ویژه برای دیدن رسوبات ریز کلسیم) برخوردار نیست. اما در مواردی که تراکم بافت پستان در ماموگرافی بالا باشد لازم میشود که از سونوگرافی هم، علاوه بر ماموگرافی، استفاده شود.
آیا سونوگرافی عارضه هم دارد؟
تاکنون عارضه قابل توجهی برای سونوگرافی یافت نشده است.
سونوگرافی بهتر است یا ماموگرافی؟
به طور کلی این روش ها با هم قابل مقایسه نیستند. هر کدام نقاط قوت و ضعفی دارند. مثلا برای مشاهده کیست سونوگرافی بهتر است اما برای مشاهده رسوبات ریز کلسیم، که در برنامه غربالگری اهمیت بسیار بالایی دارد، بهترین روش ماموگرافی است.
کاربرد سونوگرافی پستان در چه مواردی است؟
در خانم های زیر ۳۵ سال معمولا روش اول تصویربرداری سونوگرافی است چرا که ماموگرافی در این سنین معمولا تصویر خوبی ایجاد نمیکند. به علاوه، سونوگرافی روش مکمل ماموگرافی در خانم هایی است که درماموگرافی به علت تراکم بافت پستان آنها بالا است.