ژنیکوماستی چیست؟
ژنیکوماستی به بزرگ شدن بافت پستانی در مردان گفته میشود. در واقع بافت زمینه ای برای تشکیل پستان در مردان هم وجود دارد و در صورت رسیدن محرک های خاصی (مانند هورمون ها) بافت پستانی شروع به رشد می نماید.
آیا ژنیکوماستی میتواند طبیعی باشد؟
در شرایط خاصی ژنیکوماستی فیزیولوژیک دارم یعنی ژنیکوماستی که بیماری محسوب نمیگردد: ۱- در زمان نوزادی است که به علت تحریک بافت پستانی توسط هومون های جفت ایجاد میشود. ۲- در زمان بلوغ که ممکن است در این حالت بافت پستانی به صورت یک طرفه رشد کند. ۳- در زمان پیری که سطح هورمون های مردانه افت می نماید.
چه عواملی میتوانند باعث بروز ژنیکوماستی شوند؟
عوامل زمینه ساز بروز ژنیکوماستی بسیار زیادند: مصرف الکل و ماریجوانا، لیست مفصلی از داروها، نارسایی کبدی و کلیوی، بیماری های تیروئید، بعضی تومورها و بسیاری از بیماری های دیگر در این لیست قرار میگیرند.
آیا ژنیکوماستی میتواند یک طرفه باشد؟
بله، گاهی ژنیکوماستی یکطرفه است و این حالت به خصوص در ژنیکوماستی فیزیولوژیک که در زمان بلوغ ایجاد میشود شایع است.
آیا ژنیکوماستی زمینه ساز سرطان است؟
خیر این بیماری زمینه ساز سرطان پستان نیست اما بعضی سرطان ها مانند سرطان ریه و سرطان بیضه ممکن است ژنیکوماستی ایجاد کنند و لازم است بیماران از این بابت بررسی شوند. بنابراین ژنیکوماستی نمیتواند علت سرطان باشد بلکه ممکن است نتیجه سرطان باشد.
ژنیکوماستی چگونه تشخیص داده میشود؟
تشخیص ژنیکوماستی معمولا با معاینه توسط پزشک بدست می آید وقتی که بافت پستانی حداقل به اندازه دو سانتی متر لمس گردد. در شرایطی که شکی وجود داشته باشد و یا مشکوک به سرطان پستان باشیم از روشهای تصویربرداری مانند ماموگرافی و سونوگرافی استفاده میشود. از MRI برای تشخیص مشکلات پستان مردان استفاده نمیشود.
آیا نیاز به نمونه برداری است؟
مگر در مواردی که احتمال توده سرطانی مطرح باشد، معمولا برای تشخیص ژنیکوماستی نیازی به نمونه برداری نیست.
چه بررسی هایی باید برای فردی که دچار ژنیکوماستی است انجام شود؟
غیر از شرح حال و معاینه دقیق، آزمایش خون از نظر وضعیت هورمون های تیرویید و هومونهای جنسی و کارکرد کلیه و کبد و گاهی سونوگرافی از بیضه ها ضروری است.
آیا ژنیکوماستی با صبر کردن بهتر میشود؟
ژنیکوماستی وقتی تازه ایجاد شده باشد با برطرف شدن عامل زمینه ای آن، اغلب به تدریج پسرفت می کند اما وقتی طول کشیده باشد(بیش از یک سال) بعید است پسرفت کند. در ژنیکوماستی فیزیولوِژیک و در مواردی که علت ژنیکوماستی شناخته شده و درمان شود، معمولا بیمار به مدت چند ماه تحت نظر گرفته میشود و ممکن است در این فاصله ژنیکوماستی بهبود یابد.
آیا دارویی برای درمان ژنیکوماستی وجود دارد؟
از تاموکسی فن استفاده شده و تا حدودی موثر گزارش شده است. این دارو به خصوص در ژنیکوماستی های دردناک برای کنترل درد با نتایج خوبی همراه بوده است.
آیا ژنیکوماستی همیشه نیاز به درمان دارد؟
تشخیص علت ایجاد ژنیکوماستی لازم است چرا که میتواند علامت بیماری مهمتری باشد. اما درمان ژنیکوماستی به خودی خود ضرورت نداشته و فقط وقتی درد ایجاد کند و یا بیمار از شکل ظاهری آن ناراضی باشد انجام میشود. بیماری که با ژنیکوماستی خود مشکلی ندارد اگر در بررسی ها هم مشکلی نداشته باشد نیاز به درمان نخواهد داشت.
بیمار ژنیکوماستی اگر درمان نشود آیا نیاز به پیگیری دارد؟
از آنجا که ژنیکوماستی موجب افزایش خطر سرطان پستان نمی شود، پیگیری این بیماری ضرورتی ندارد.
آیا لازم است ژنیکوماستی جراحی شود؟
اگر ژنیکوماستی دردناک باشد و یا بیمار از ظاهر آن ناراضی باشد نیاز به درمان خواهد داشت که بهترین درمان این بیماری جراحی است. اما بسیاری از بیماران نیاز به درمان نخواهند داشت.
روش های جراحی ژنیکوماستی کدامند؟
روش های معمول جراحی برداشتن بافت پستانی از زیر پوست و لیپوساکشن می باشند.